Lectuurfiche 4
Harry Potter en de Steen der Wijzen - J.K Rowling:
Harry lijkt een doodnormale (ongelukkige) jongen. Als baby werd hij op een nacht voor de deur van zijn nonkel en tante gelegd.
Er gebeuren enorm vreemde dingen in Harry's buurt en later komt hij erachter dat hij een tovenaar is.
Tovenaars moeten ook naar school en uiteindelijk komt hij in de tovenaarsschool Zweinstein terecht. Op deze school zijn verschillende tovenaarsafdelingen aanwezig en hij wordt op de eerste schooldag ingedeeld in de afdeling Griffoendor.
Zonder dat Harry het zelf beseft hangt er een enorm gevaar boven zijn hoofd. Hij heeft een vijand gemaakt. Een vijand dat door iedereen gevreesd wordt buiten door Harry zelf en op het einde van het schooljaar komt hij oog in oog met hem te staan.
Het verhaal speelt zich af in twee werelden. De tovenaarswereld en de 'echte' wereld. In de tovenaarswereld zit Harry op Zweinstijn, in de andere zit hij bij zijn nonkel en tante.
Het verhaal speelt zich af in een vrij moderne tijd, ergens eind 20ste, begin 21ste eeuw. Dit is af te leiden aan de moderne snufjes die aanwezig zijn in de 'echte' wereld: het fornuis, de tv, ...
De tijd op Zweinstijn is parallel met de tijd in de 'echte' wereld. Het schooljaar van Harry op Zweinstijn duurt exact even lang als een schooljaar op een normale school.
Nochtans zou je niet zeggen dat de tovenaarswereld meegaat met de tijd. Hoewel ze zich in dezelfde eeuw afspelen, lijkt de tovenaarswereld enorm ouderwets. Ze hebben geen moderne snufjes en de gebouwen zien er gotisch en oud uit. Ze gebruiken nog lantaarns en echte kandelaars. In het verhaal wordt er een enorm contrast gelegd tussen de tijd in de echte wereld en de tovenaars wereld.
Het hoofdthema van het boek en eigenlijk van heel de Harry Potterserie is: het goede tegen het kwade.
In het begin lijkt alles enorm goed te gaan. Harry is beroemd en maakt daarom enorm veel vrienden, ze kijken op naar hem. Zelf heeft Harry geen idee wat hij gedaan heeft, maar dat komt hij narmate het verhaal vordert te weten.
Maar natuurlijk maakt hij niet alleen vrienden, zeer snel zijn er mensen die jaloers zijn op zijn beroemdheid. Zo creëert hij ook een aantal vijanden.
Harry zit ook constant in een gevecht met zichzelf: "Is hij al deze faam wel waardig?", "Waarom ik?", ...
Later staat hij oog in oog met de echte vijand. De vermenselijking van het kwade. Harry zal zijn vrienden nodig hebben om bij hem te geraken, maar uiteindelijk zal hij hem alleen moeten trotseren. Hier staat het goede letterlijk oog in oog met het kwade.
Het stopt niet enkel bij dit boek. Hoe verder te Harry Potter series gaat, hoe sterker Voldemort (het kwade) groeit. Steeds weer heeft Harry de hulp van zijn vrienden nodig en van allen die achter hem staan. De legers aan beide kanten worden groter en groter en uiteindelijk zal het goede of het kwade het overwinnen.
De Methode Chambers:
Wat is je opgevallen?:
Het boek is verfilmd en ik heb beide de film gezien en het boek gelezen. Wat me enorm opviel, is dat het boek veel langer stilstaat bij Harry's tijd in de echte wereld. De wijk waarin hij woont wordt veel meer omschreven terwijl in de film de wijk niet eens in beeld komt.
Ook vele omschrijvingen die in het boek komen niet overeen met hoe ze in de film worden voorgesteld. Bijvoorbeeld: in het boek wordt Dirk (Harry's neef) omschreven als een enorm dik blond jongetje. Terwijl in de film hij een zwart kopje haar heeft.
De kwelgeest, Foppe, die ook in vele videospellen en boeken aanwezig is, wordt ook nooit in de film getoond. In het boek is Foppe een gevreesde kwelgeest die er alles aan doet om leerlingen het leven zuur te maken. Hij zorgt voor een komisch element in het boek. Dit is enorm fijn, omdat Foppe soms de spanning doorbreekt met een geintje.
Toen je het boek zat te lezen, zag je toen in je fantasie hoe het verhaal zich afspeelde?:
Omdat ik de film al eerder had gezien, was het soms moeilijk om mijn fantasie zijn gang te laten gaan. Ik kon me op vele momenten al voorstellen hoe de scène eruit zag, omdat het in de film aan bod kwam.
Nochtans zorgt dit niet voor problemen. Het is logisch dat de film niet alles van het boek laat zien en hierdoor was er nog genoeg ruimte voor fantasie.
Het einde van het boek, het gevecht met voldemort, wordt ook geheel anders omschreven, veel meer gedetailleerd. Dit vond ik veruit het best geschreven stuk van het boek. De hele spanningsopbouw voor het gevecht tot aan het gevecht. In dit stuk zie je de enorme inleving van de auteur en dat is prachtig om te zien en te lezen.
Hoelang duurt de periode waarin het verhaal zich afspeelt?:
Net zoals in elk ander Harry Potter boek eindigt het op het einde van het schooljaar.
Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken waarin de overgangen zeer geleidelijk aan gebeuren. Het boek gaat zo mooi over van hoofdstuk tot hoofdstuk dat het lijkt alsof het over een veel kortere periode vertelt.
J.K rowling gebruikt relatief weinig flashbacks, maar gebruikt veel beschrijvingen. Hierdoor laat ze de tijd om momenten stilstaan. Dit stoort absoluut niet in het verhaal, integendeel!
Het boek leest enorm vlot en valt uit te lezen op een dag. Het zit vol spanning waardoor je wel verder wil/moet lezen.
Kortom, de periode in het boek duurt tamelijk lang in vergelijking tot de snelheid van hoe snel het boek leest. De vertelde tijd is groter dan de verteltijd.
Narratologisch aspect: Ruimte:
De ruimte in het boek "Harry Potter en De Steen Der Wijzen" is een enorm breed gegeven en kan op vele verschillende manieren worden ontleed.
De geografische ruimte speelt zich al meteen af op verschillende plaatsen, twee werelden. Deze twee werelden hebben op Harry ook een enorme emotionele impact. In de echte wereld, bij zijn oom en tante, voelt hij zich enorm slecht. Hij heeft er geen vrienden en staat er helemaal alleen. Hij heeft een enorm saai leventje. Hij mag/kan niets doen. Het omgekeerde geldt dan weer in Zweinstein, waar hij enorm veel vrienden heeft en waar dagelijks enorm spannende dingen gebeuren.
Deze werelden kunnen symbolisch enorm ontleed worden. Als we even wegdeinzen van het Harry Potterfiguur en het even toepassen op de maatschappij, kunnen we de echte wereld in het boek zien als de harde echte maatschappij. Waar sommige kinderen zich enorm alleen voelen, geen vrienden hebben, problemen hebben met hun ouders. Zweinstein staat dan symbool voor de fantasie van deze kinderen of een andere wereld waar ze zich in kunnen verplaatsen. In deze wereld kunnen deze kinderen zichzelf wel uiten en kunnen ze wel blij zijn. Deze fantasiewereld kan op vele manieren gecreëerd worden en er zijn enorm veel manieren hoe kinderen zich naar deze wereld verplaatsen. Dit kan aan de hand van boeken, het internet, en jammer genoeg ook drugs. Kinderen zoeken een uitweg van de realiteit en willen naar een betere plaats. In het boek van Harry Potter wordt het perron als de overschakeling tussen de twee werelden gezien. In het echte leven kan dit bijvoorbeeld een computer zijn. De computer is de overgang van de echte wereld naar de "internetwereld' waar de persoon zich veel beter voelt.
De ruimte in het boek is ook zeer moeilijk markeerbaar. In de echte wereld is de ruimte duidelijk gemarkeerd. We weten exact waar Harry Potter woont: Klein Zaniken, Ligusterlaan 4. Maar er wordt nergens verteld waar Zweinstein ligt. Het is een school ergens in de tovenaarswereld, maar er wordt geen adres vernoemt. De ruimte in deze wereld is dus diffuus.