Mind The Book
Mind The Book Gent:
Zondag 13 maart ging ik naar Mind The Book, in de Vooruit in Gent. Maar waarom nu helemaal naar Gent als je gewoon naar de boekenbeurs in Antwerpen kan?
Ik was enorm nieuwsgierig, omdat ik nog nooit in Gent was geweest. Ook kende ik de boekenbeurs in Antwerpen uiteraard al vrij goed en dus besloot ik Mind The Book een kans te geven.
Jammer genoeg kon ik geen slechtere dag uitkiezen. De Vooruit stond helemaal in het teken van ‘Eat The Book’ dus aan literaire hoogtepunten moest ik me niet verwachten.
Allereerst zat ik een lezing van Tom Wagner bij. Aangezien dit de enige lezing van de dag was, had ik weinig keuze.
Tom sprak luid, maar erg binnensmonds waardoor het zeer moeilijk was om hem te begrijpen. Ook sprak hij Engels. Dit was voor mij geen probleem, maar het is begrijpelijk dat hij voor andere mensen bijna onverstaanbaar was.
Op de inhoud van zijn lezing had ik weinig aan te merken. Het ging uiteindelijk over de aardappel en tomatenteelt. Niet meteen iets dat voor mij voor de hand ligt. Hoewel het me in eerste instantie niet veel boeide wist hij toch mijn aandacht te grijpen wanneer hij de aardappelteelt vergeleek met de actualiteit. Hij vertelde hoe aardappelen eigenlijk aan de grond van de economie liggen, omdat zeer veel gerechten hierop zijn gebaseerd. Het is een erg voedzaam en goedkoop groente, maar het wordt steeds minder gegeten. Dit omdat er steeds meer nieuwe alternatieven de kop opsteken.
Als ‘oud’-economie student wist dit deel me zeker te boeien.
Tom had wat visueel materiaal meegenomen. Zo had hij zelfgeteelde aardappelen mee en hij vertelde hoe en waar hij deze had ontwikkeld. Jammer genoeg had hij geen powerpoint. Dit had het voor iedereen makkelijker gemaakt, aangezien hij de ligging van zijn veld wel had omschreven, maar dit niet meteen visueel representatief was.
De rest van de lezing was mij iets te theoretisch. Vele feiten en wetenschappelijke beweringen over het telen van een aardappel die me eigenlijk niet echt aanspraken.
Na de ietwat kleurloze lezing van Tom Wagner, verplaatste ik me naar de kantine, waar ik een ‘zeewierburger’ at. Dit in het teken van ‘voedsel van de toekomst’. We zullen later steeds meer onderzeese ingrediënten moeten gebruiken, omdat de grondstoffen steeds schaarser worden. Dit werd me vertelt door schrijfster en ‘voedingsguru’ Yvette Van Boven. Ze stelde haar boeken voor aan een van de vier kraampjes.
“Home baked” is een van haar boeken, uitgegeven door uitgeverij Fontaine uitgevers B.V.
Aan hun standje te zien geven ze enkel kookboeken en boeken die te maken hebben met voedsel uit.
Alle covers zijn enorm kleurrijk zodat de lezers meteen zin hebben om iets lekkers te maken. Hierdoor viel mij ook meteen “Home Baked” op. Het verschilde enorm van alle andere boeken. Het was wat meer simplistisch en had een compleet ander design. De cover was deels geïllustreerd en dat sprak me enorm aan.
Omdat ik zelf niet echt kook, waren er geen titels of namen die me bekend voorkwamen, maar ik heb zeker genoten van het uitzicht, want deze boeken hebben altijd een zeer mooie cover.
Reflectie:
Desondanks de wat omslachtige dag heb ik zeker het een en het ander bijgeleerd. Zoals ik reeds heb aangehaald, was ik ook nog nooit in Gent geweest en ik vind het een prachtige stad. Ik had me de Vooruit wel groter ingeschat, maar dit neemt niet weg van het feit dat het een prachtig gebouw is. De opdracht is zeer nuttig aangezien de leerlingen in contact komen met schrijvers en boeken waar ze normaal nooit naar opzoek gaan. Dit was voor mij ook het geval en dit bewijst maar weer dat er overal wel wat te leren valt. Hoewel ik misschien liever wat thrillers of horrorboeken had vastgehad, ben ik toch blij dat ik eens compleet uit mijn ‘comfort zone’ werd getrokken voor deze dag.
Aangezien de site enorm omslachtig is bij het bijzetten van foto's, heb ik de rest van de foto's hier beneden gezet.