Vlaanderen >< Nederland

Sportcultuur:

 

In de Lage Landen wordt ongetwijfeld veel aan sport gedaan. Niet enkel doet de bevolking relatief veel aan sport er wordt ook massaal naar sport gekeken door de twee landen. Vaak is hier ook een redelijk grote concurrentie aan verbonden, kijk maar naar voetbal. Als Nederland tegen België speelt reist het nationalistische gevoel hoog op!

Ik wou even de sportcultuur van beide landen naast elkaar zetten en kijken of er eventueel grote verschillen aanwezig zijn. Misschien zijn enkele sporten in Nederland populairder dan hier en ik wil uitvinden waarom.

 

Een sport dat in beide landen vrij populair is, is het tennis. Vooral in Vlaanderen wordt hier massaal naar gekeken. Nu minder dan vroeger omdat we de laatste tijd geen toptennissers of tennissters meer hebben. De populariteit van deze sport kwam overgewaaid uit Nederland die dit weer van de Engelsen hebben. Vele Engelse immigranten kwamen naar Nederland en namen natuurlijk hun eigen woordenschat mee. Zo werd tennis geïntroduceerd in De Lage Landen.

Enkele bekende Nederlandse tennissers zijn: Thiemo De Bakker en Robin Haase. Deze hebben het echter niet verder geschopt dat de 3rde ronde in "The Australian Open" een bekende tenniswedstrijd. Dan deden onze Belgische vrouwen, Kim Cleysters en Justine Hennin, het beter!

 

Wielrennen is in Vlaanderen ook een zeer vaak bekeken sport. We hebben zelfs onze eigen wedstrijd die wereldwijd bekend is: De Ronde Van Vlaanderen. Nederland heeft deze niet. Nochtans tegen mijn eigen verwachtingen in staat het op nummer 4 in een lijst van populairste sporten in Nederland. (Deze lijst is samengesteld door 'alletop10lijstjes' via een enquêtesysteem)

Nederlanders zijn dan ook talrijk vertegenwoordigd op onze 'Ronde Van Vlaanderen' maar het is lang geleden dat een Nederlander deze nog heeft gewonnen. Vorig jaar was een Nederlander genaamd Niki Terpstra wel tweede. De laatste Belg die deze won was Tom Boonen.

 

Maar tot nu toe heb ik enkel sporten genoemd die vrij gelijkaardig zijn. Waar Belgen en Nederlanders hun aandeel in delen. Een sport waarin de Nederlanders enorm uitblinken is vrouwenhockey. Ze zijn enorm trots op hun vrouwen van het nationale elftal, want de damesploeg is de meest succesvolle hockeyploeg aller tijden met hun 7 wereldkampioenschap zegens. In tegenstelling tot onze vrouwen die zich sinds voor geen enkel kampioenschap meer hebben kunnen plaatsen. Hierdoor worden de Nederlanders nog trotser op hun sport.

 

Ten slotte is er nog een belangrijke Nederlandse sport die ik even wil aanhalen. In Vlaanderen wordt er bijna nooit meer naar schaatsen gekeken. Het tegendeel ligt in Nederland waar het een nationale sport is. De bekende Elfstedentocht is hier een voorbeeld van. Een 200 kilometer lange schaatswedstrijd op natuurijs die begint in Leeuwarden (Friesland) en hier ook weer eindigt. Het professionele schaatsen is ook iets typisch Nederlands. Er zijn veel meer schaatsploegen in Nederland dan in enkel ander land en op televisie wordt het ook fanatiek gevolgd.

Dit is totaal niet zo in België. Persoonlijk schaats ik hoogstens 1 keer per jaar en volg het nooit op televisie. Ik ken ook niemand die het op televisie kijkt en volgens mij zenden onze Vlaamse zenders het zelfs niet meer uit. Schaatsen is dus zeker iets wat de sportcultuur van Vlaanderen en Nederland onderscheidt.

 

Bronnen:

Onbekend. (2014). populairste sporten in Nederland. Opgeroepen op Augustus 2, 2015, van alletop10lijstjes: https://www.alletop10lijstjes.nl/populairste-sporten-in-nederland/

Varenna. (2013, Augustus 16). geschiedenis. Opgeroepen op 2 Augustus, 2015, van sport.infonu: https://sport.infonu.nl/geschiedenis/79210-de-opkomst-van-sport-in-nederland-rond-1900.html